Newsy z Blavy: Ako som sa stala zeleninoholičkou a zachraňujem zeleninu

Autor: Eva Poprocká | 11.5.2017 o 15:24 | (upravené 12.5.2017 o 9:58) Karma článku: 2,00 | Prečítané:  209x

Nikdy by som neverila, že na zelenine sa človek môže stať závislým. Teda presnejšie na nakupovaní zeleniny. Ja som asi prvý učebnicový príklad zeleninoholizmu, ktorý si možno zaslúži aj podrobnejšie preskúmanie, či? 

Vždy ma lákali všetky nové a neznáme druhy zeleniny, o ktorých som si čítala v makrobiotických knihách, kuchárkach a na internetoch. Každá moja expedícia na trh sa končila obťažkanými rukami nákupom a preplnenou chladničkou. Odkedy som začala tak naozaj variť, zaujímali ma netradičné recepty a jedlá, ktoré som s menšími, či väčšími úspechmi testovala na všetkých dobrovoľníkoch v okolí. S nadšením som zhromažďovala kniky o strave, kuchárske knihy a recepty a donekonečna som v nich listovala s cieľom nájsť niečo zaujímavé a netradičné, čo som ešte neochutnala. Moje varenie sa začínalo listovaním, študovaním a analýzou receptov, ktoré sa mi podarilo nájsť. Bolo to, pravda, troška náročné na čas a často preto k vareniu ani nedošlo, takže som večeru nakoniec vyriešila časovo úspornejším chlebom vo vajci. Deti som ešte nemala, tak sa to dalo obabrať. Ale to dobrodružstvo hľadania a vymýšľania kombinácií ma baví dodnes. 

Nákupy na trhu na vždy bavili oveľa viac ako nakupovanie oblečenia, či povievanie po kaviarňach. Chodievala som tam už v časoch, keď ešte trhy neboli nazývané Farmárskymi trhmi, ktoré ma dnes z rôznych dôvodov vôbec nelákajú. Toľko vôní a farieb a chutí a tá autentická atmosféra, to je čistá vášeň. A tej zeleniny od výmyslu sveta! Originál maďarské papriky a paradajky, romanecso, fialový karfiol, či žlté cherry paradajky, mangold, špargľa, špenát, štiav, kučeravý kel, hokkaido, vodnica či daikon...všetko tam nájdete. Napríklad takú špargľu som objavila ešte skôr ako začala byť trendy a začali ju dodávať do nemenovaných reťazcov. O mangolde ani nehovorím. Každá moja návšteva trhu či obchodíku so zeleninou sa u mňa spravidla končí plnými nákupnými taškami a problémom, kam tú zeleninu napchám. Chladnička praská vo švíkoch a mne v hlave naskakujú recepty a plány, čo z nej uvarím. Kým som nezačala chudnúť, nedokázala som to množstvo spotrebovať ani náhodou. S hlavou strčenou v preplnenej chladničke mi to zrazu došlo - veď ja som zeleninoholik! Čo s tým? Našťastie na kamióny som ešte nezačala nakupovať, takže žiadne finančné ujmy sa nekonali. Ale začalo mi byť ľúto tej zeleniny, ktorú som nedokázala spotrebovať a ľutovala som aj tú, ktorú som na tom trhu musela nechať. A tie úžasné recepty, ktoré som ešte nestihla vyskúšať! Všetko vyriešilo chudnutie, ktoré mi pomohlo skĺbiť moju záľubu s novým životným štýlom. 

Môj stravovací plán mi predpisuje denne kilo zeleniny. Konečne som našla zmysel mojej zeleninoholickej závislosti! Teraz môžem nakupovať a variť a vymýšľať do bezvedomia. A viete čo? Mňa to strašne baví! Za 8 mesiacov chudnutia ma to ešte ani raz nenudilo a ani kombinácie zelenín, ktoré si pripravujem ma vôbec neomrzeli. Takto je chudnutie celkom zábavné a absolútne ma neobmedzuje. Naopak, stále objavujem nové a nové recepty a chute a kombinácie. Zelenina je úžasná aj preto, lebo nepotrebuje dlhý čas na prípravu a tak môžem popustiť uzdu mojej kreativite a neustále niečo vymýšľať, chutnať a...užívať si! A ešte zachraňujem zeleninu! 

A vy čo si v sobotu kúpite na miletičke? Jablká z Lidlu, zemiaky z Turecka, či jahody z Maroka za 12 éčok?  

  

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?